Kenderbolt

Karácsonyi mézeskalács sütés – Az ünnepi hangulat édes illata

A konyha meleg fénye, a sütőből áradó illat és a közös nevetések olyan emlékeket teremtenek, amelyekre még évek múlva is jó lesz visszagondolni.

2024. december 17. - Kenderbolt

gluten-free_gingerbread_cookies2.png

A karácsony egyik legmeghittebb pillanata, amikor az otthonunkban érezni lehet a frissen sült mézeskalács fűszeres illatát.
A közösen készített édesség a család minden tagjának örömet nyújt, és az ünnepi hangulatot is fokozza. Az otthoni mézeskalács nemcsak finom, hanem a sütése is egy életre szóló emlék  lesz kicsiknek és nagyoknak!
Az édesség elkészítése nem bonyolult, de néhány trükk segíthet, hogy az eredmény még finomabb és szebb legyen.
Íme a Kenderbolt saját mézeskalács receptje:

Hozzávalók:mezeskalacs_emberke.jpg

  • 1 kg liszt (tönköly fehérliszt)
  • 25 dkg cukor (nyírfacukor vagy gyümölcscukor)
  • 2 dl méz
  • 10 dkg margarin
  • 3 dl tej
  • 1 csapott evőkanál szódabikarbóna
  • 1 csapott evőkanál mézeskalács fűszerkeverék (vagy fahéj, szegfűszeg, gyömbér keveréke)
  • 1 citrom héja

Elkészítés:
A mézet, a margarint és a cukrot tűzhelyen lábosban felolvasztjuk, majd amikor egyszínű lesz, belekeverjük a fűszereket, és hozzáadjuk a tejet. Kis ideig hűlni hagyjuk.
A lisztből 90 dkg-ot tálban összekeverünk a szódabikarbónával, belereszeljük a citromhéjat.
A liszt többi része a gyúráshoz kell.
Kihűlés után összeöntjük az összetevőket és tésztát gyúrunk belőlük.
A tészta így elkészítve elég lágy lesz és ragad, ezért 1-2 órára hűtőbe tesszük, hogy könnyebben nyújthassuk.
Lisztes deszkán az 1/4-ét vékony lapra, kb. 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk.
Szaggatóval vagy éles késsel figurákat készítünk.
A tepsi aljára szilikonlapot vagy sütőpapírt helyezünk. Nem túl forró, de előmelegített sütőben kb. 8-10 perc alatt készre sütjük (8-as maximális fokozatú gáztűzhelyen 4-es fokozaton). Nem szabad megvárni, amíg erősen pirul, mert kemény lesz. Amikor kihűlt, cukros felvert tojásfehérjével, ételfestékkel díszítjük.

Tipp:

A szépen díszített mézeskalácsokat felfüggeszthetjük a karácsonyfára, ha nagyobb zsákvarrótűbe zsineget fűzünk akasztónak, és óvatosan átszúrjuk a mézeskalácson.

Igazi egyedi ajándék, ha tisztára mosott befőttesüvegekbe helyezzük úgy, hogy a díszített felük legyen kívül. A tetőt rátekerve szép textillel, vagy hímzett kis keszkenővel leköthetjük.

A mézeskalács sokáig puha marad. Ha azonban mégis elkezd keményedni a száradás miatt, akkor egy gerezd friss almát az edénybe helyezve újból puhává válik, mivel magába szívja a gyümölcs nedvességét és az aromáját is.

pngtree-christmas-still-life-with-decorated-cookies-png-image_10382482_edit.png

A bejegyzés trackback címe:

https://kenderbolt.blog.hu/api/trackback/id/tr6518752948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása